Belevingsparcours Kasteel Wissekerke

Geef dat middeleeuws kasteel alles wat vandaag in de mode is!

Honderd jaar geleden gaven de eigenaars van Kasteel Wissekerke hun domein een flinke update volgens de trends van die tijd. Wij zetten het werk verder met een gloednieuw belevingsparcours.

Burgerparticipatie: check! Immersieve projecties en state-of the-art belevingen: check! De schijnwerpers richten op vergeten verhalen: ook check! We bedachten een scenografie die mooi aansluit bij de sfeer van het kasteel én aandacht heeft voor de wensen van de lokale gemeenschap.


Kasteel wissekerke bailleul ontwerpbureau 01
Innekegebruers bedrijfsfotograaf kasteel wissekerke kruibeke bailleul ontwerpbureau 34

Kastelen langs de Schelde

De renovatie van Kasteel Wissekerke kadert binnen een grote ambitie van Toerisme Vlaanderen: zeven kastelen en natuurgebieden langs de Schelde in de kijker zetten, als verrassende pronkstukken tussen de gekende publiekslievelingen ’t Steen in Antwerpen en het Gravensteen van Gent.

De opdracht voor Kasteel Wissekerke: de volledige site opwaarderen, zowel het kasteel als het park eromheen. We startten met een studie op macroniveau, samen met architectenbureau Team van Meer. Hoe versterken we de identiteit van dit domein, en hoe bewaren we het historische karakter ervan? Wie gebruikt het kasteel vandaag en wat zijn hun dromen? We gingen in gesprek met bewoners, gidsen, organisatoren van events, lokale ondernemers en scholen.

Museum Kasteel Wissekerke 3

Uit gesprekken met de stakeholders kwamen verfrissende ideeën en relevante bedenkingen voort.

W1600q75 4 innekegebruers bedrijfsfotograaf kasteel wissekerke kruibeke bailleul ontwerpbureau 8

Trendsetters in Wissekerke

Het belevingsparcours focust op de familie die het kasteel in de 19de eeuw in bezit heeft. Graaf Philippe Vilain XIIII (1778-1856) en gravin Zoé de Feltz (1780-1853) bouwen de middeleeuwse burcht van Wissekerke om tot een stijlvol, modieus kasteel. Ook politiek zet het duo een stempel op hun tijd – hij vóór, zij achter de schermen. In het nieuwe belevingsparcours draaien we de rollen om en zetten we Zoé volop in de schijnwerpers.

5 innekegebruers bedrijfsfotograaf kasteel wissekerke kruibeke bailleul ontwerpbureau 4

In de eetkamer is de tafel feestelijk gedekt.

Gelaagde beleving

Geheime gangen, sfeervolle balkonnetjes, een chique salon om mee uit te pakken of een bureau om je in terug te trekken. Kasteel Wissekerke is een eclectisch gebouw, elke kamer ademt een andere tijd. We maken dankbaar gebruik van die ‘stijl clashes’ om telkens een ander facet van Zoé’s levensverhaal te brengen. Ook in de manier waarop we vertellen brengen we afwisseling.

W640h640zc Cq85 tafel
W640h640zc Cq85 bel
W640h640zc Cq85 butler

In de ‘geheime doorgang’ naar de keuken brengen we een kort schaduwspel via projectie.

In de muziekkamer creëren we via projectie een heel andere sfeer: intiem, persoonlijk. Je kijkt als het ware mee over Zoé’s schouder terwijl ze door haar familiealbum bladert of een brief schrijft.

W880q75 7 innekegebruers bedrijfsfotograaf kasteel wissekerke kruibeke bailleul ontwerpbureau 26
Geschenken

In het salon leer je Zoé en haar gasten beter kennen. Een touchscreen zet vier collectiestukken in de kijker: kies een geschikt geschenk en stijg op de sociale ladder! Een ander touchscreen zoomt in op het feest in het dorp. Vind je alle feestelijkheden? Dan start het vuurwerk!

Het verhaal van België

Andere kamers dompelen de bezoeker onder in de turbulente jaren van onze Belgische geschiedenis, tijdens de eerste helft van de 19de eeuw. De familie Vilain XIIII onderhield goede relaties met de machthebbers in hun tijd. Het belevingsparcours voert je mee van gemoedelijke upper class-feestjes naar de climax van de Belgische Revolutie.

W880q75 innekegebruers bedrijfsfotograaf kasteel wissekerke kruibeke bailleul ontwerpbureau 79

We integreren nieuwe vitrines in de historische archiefkasten van het kasteel: een veilige omgeving voor topstukken als de juwelen van Napoleon of de handgeschreven brief van koning Leopold I.

W880q75 9 innekegebruers bedrijfsfotograaf kasteel wissekerke kruibeke bailleul ontwerpbureau 17

In een ‘doewand’ met draaibare panelen ontdek je verrassende kantjes van de machthebbers.

W880q75 10 innekegebruers bedrijfsfotograaf kasteel wissekerke kruibeke bailleul ontwerpbureau 50

Hoe komt het in onze streken tot een revolutie? Een driedimensionele tijdlijn brengt de stijgende spanning in beeld.

W1600q75 11 innekegebruers bedrijfsfotograaf kasteel wissekerke kruibeke bailleul ontwerpbureau 54

Het geweld in Brussel drijft de familie op de vlucht naar Kasteel Wissekerke. Een film in 3 scènes, via ‘Projection mapping' op wanden van Salon Vilain XIIII.

Vertel de verhalen van the founding fathers van België! Maak iedereen trots op de helden die opkwamen voor onze democratie!

Maartje van der Laak, historica

Eclectisch kasteel in vorm en kleur

Het interieur van Kasteel Wissekerke schittert opnieuw in al zijn glorie. De vormentaal en materialen van de historische meubelstukken inspireerden ons voor de scenografie. Ronde vormen, slanke pootjes, elegante details. Gedurfde kleuren, in elke ruimte anders. We gingen met onze kleurenwaaier rond in het kasteel en bepaalden in elke ruimte de meest prominente tinten. Die namen we mee in onze ontwerpen. We werkten met gelakt staal, berkenhout in een kleurtje, modern textiel. Door de hedendaagse vormgeving sluit de scenografie perfect aan bij het interieur, maar voel je als bezoeker toch goed aan welke ingrepen nieuw zijn.

Kastje3

3 x anders!

We bedachten voor Kasteel Wissekerke 3 totaal verschillende audioverhalen. Voor volwassenen is Zoé de Feltz de gids. Jongeren beleven een muzikaal avontuur. Kinderen ontdekken een sprekend kasteel, met ludieke conversaties tussen een bedpan en een pispot, of tussen de twee kanten van een deur.

13 innekegebruers bedrijfsfotograaf kasteel wissekerke kruibeke bailleul ontwerpbureau 77

Groetjes uit Kasteel Wissekerke – met veer en inkt!

13 innekegebruers bedrijfsfotograaf kasteel wissekerke kruibeke bailleul ontwerpbureau 68

  

Het belevingsparcours kwam tot stand in co-creatie met buurtbewoners. Je leest er alles over in onze blog.

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. U kunt toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.

Bailleul ontwerpbureau wordt wondering