Portopolis header bailleul ontwerpbureau RT

Bezoekerscentrum Portopolis

Aan de voet van het MAS in Antwerpen vangt Portopolis de blik van de voorbijganger. Over de ramen bewegen sfeervolle videobeelden van de Antwerpse skyline, met de Schelde voorop. Het paviljoen zelf is een compacte kubus. Met een gedurfde combinatie van transparante panelen, kleurrijke prints en digitale snufjes creëren we een open sfeer, een levendige dynamiek. We maken tastbaar hoe in de haven alles in beweging is: mensen, voertuigen, goederen.

Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau museum 69

Zoals de opgaande zon de haven onderdompelt in andere kleuren, zo spelen we ook in het paviljoen met kleurenfilters: transparante glasplaten geven esthetische kleureffecten en symboliseren de gelaagdheid van de haven. Alle modules zweven boven de luchtfoto. Zo krijgt die alle aandacht en creëren we een open sfeer in het paviljoen.

Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau museum 6
Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau museum 25

Port of Antwerp

Het bezoekerscentrum van de haven van Antwerpen zit helemaal in het nieuw. In samenwerking met Port of Antwerp bedachten we een waaier van technieken om de vele havenverhalen te vertellen. De reis door de haven begint al aan de buitenkant van het paviljoen, met interactieve schermen waarin passanten het beeld bepalen. De voorbijgangers laten schepen in beeld verschijnen of veranderen de lucht: regen maakt plaats voor zon, vuurwerk kleurt de nacht. Binnen schakelen we tablets met augmented reality en virtual reality-brillen in om een totaalbeleving te creëren.

Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau museum 53

Kom binnen! De interactieve schermen en de stickers op de ramen verklappen dat bezoekers in Portopolis volop kunnen experimenteren met nieuwe technieken.

De Antwerpse haven is trots op haar wereldpositie – nummer twee in Europa – en op haar voortrekkersrol in duurzaamheid en innovatie. Daarom geven we technologie in het bezoekerscentrum een prominente plek. De uitdagingen voor de toekomst nemen we op afwisselende manieren onder de loep. Bezoekers brengen met een tablet foto’s en cijfers tot leven, of gaan het gesprek aan met mensen uit de haven. De tablet neemt tijdens het bezoek telkens een andere rol op. De diverse toepassingen zijn mogelijk dankzij beeldherkenning en augmented reality.

Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau 63

De haarscherpe luchtfoto van de haven op de vloer, dé publiekslieveling sinds jaar en dag, krijgt een hedendaagse twist. Richt je tablet naar de foto en ontdek wat er allemaal gebeurt in de haven. Technologie wekt verwondering: schepen varen over de Schelde, wolken drijven voorbij…

Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau museum 63

In de haven van Antwerpen passeren schepen in alle vormen en maten. Ze zijn op afgestemd op de producten die ze vervoeren. Welke schepen zie je hier? Neem ze in het vizier met je tablet!

Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau museum 77

Innoveren voor een propere wereld: zes objecten vertellen hoe de Antwerpse haven technologie inzet op weg naar een duurzame toekomst. Van drone tot reddingsboei of digitale neus: elk speelt zijn rol. Test je kennis met de havenquiz en breng de letters van WORLD tot leven. Een speelse animatie met augmented reality.

Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau museum 27

Bij de portrettenmuur ontmoet je mensen die hun schouders zetten onder de haven. Richt de tablet naar een portret en start het gesprek met de persoon die je in de ogen kijkt. De tablet suggereert vragen over uiteenlopende thema’s, de ‘havenlanders’ gaan in dialoog met jou en elkaar.

Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau museum 100

Met de virtual reality-bril neem je een duik in het havenleven: een tour van 360 graden op plaatsen die niet zomaar toegankelijk zijn voor bezoekers. De VR-applicatie van Port of Antwerp krijgt een prominente plaats in een futuristisch ogende cocon van het paviljoen.

Innekegebruers bedrijfsreportage portopolis port of antwerp bailleul ontwerpbuerau

Kinderen, hierheen!

Op de bovenverdieping nodigen we kinderen uit om een handje te helpen in de haven. De loods, kraanman, inspecteur, havenarbeider en expediteur vragen versterking: er liggen heel wat opdrachten klaar. Een mix van analoge en digitale spelletjes gidst het jonge publiek door de fascinerende wereld van de haven.

Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau museum 44 2

Doorzoek de opslagplaats met een zaklamp. Stuur je schip binnen de tijd naar de juiste aanlegplaats. Schuif de vrachtwagen door het doolhof….

Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau museum 43

Opdracht volbracht? Dan krijg je een stempel op je ‘havendiploma’.

Portopolis toont op welke domeinen Port of Antwerp pioniert en fungeert tegelijk ook zèlf als een plek om te experimenteren met technieken en ideeën. Uit die ervaringen kan het Havenbedrijf leren ter voorbereiding van het havenbelevingscentrum dat over enkele jaren de deuren opent.

Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau museum 3
Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau museum 15
Innekegebruers bedrijfsreportage portopils havenvanantwerpen creatie bailleul ontwerpbureau museum 74

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. U kunt toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.

Bailleul ontwerpbureau wordt wondering