Ronse view

Bezoekerscentrum Ronse

De Hoge Mote in Ronse, een van de best bewaarde historische gebouwen van de streek, nam al verschillende gedaantes aan.

Wij richtten het in tot bezoekerscentrum, als een proeftuin voor de Vlaamse Ardennen. De bezoeker leert er Ronse en omgeving kennen in al haar verscheidenheid. Maar ook voor ons als ontwerpers is De Hoge Mote een proeftuin.

Ronse zicht
Ronse Toerisme 3

We genoten de volle vrijheid om te experimenteren met technieken en ideeën. We werkten nauw samen met de architecten van Murmuur, zodat er kruisbestuiving plaatsvond tussen vorm en inhoud, binnen en buiten. Een voorbeeld? In het verleden had de Hoge Mote bij elke metamorfose een torentje bij gekregen. Met een nieuwe, vierde toren maken we het uitzicht compleet. Architecturaal klopt het helemaal. Inhoudelijk ook: want uitzicht leidt tot inzicht. Die idee nemen we mee in de inrichting: soms expliciet, dan weer met een knipoog.

Je beleeft de streek met al je zintuigen: luister naar de griezelverhalen die in de streek de ronde doen; doe een koerske op de fiets, laat je verwonderen door special effects of de verfijning van het ambacht...

Ronse Toerisme terrarium 2
Ronse Toerisme terrarium 1
Ronse Toerisme terrarium 3

Drie kleinere kijkdozen richten de blik op drie parels van de Vlaamse Ardennen: de bonte specht, de boshyacint, de steenuil.

Ronse Toerisme toren

Het uitzicht als een zoekplaat: vind de juiste toren.

Uitzicht leidt tot inzicht. Die idee voel je in onverwachte, speelse knipogen.
Ronse Toerisme wielrenners3
Ronse Toerisme wielrenners 2

Je opwarming voor een fietstochtje in de Vlaamse Ardennen begint hier. Draai aan de trappers en start je virtuele fietstocht van de Ronde van Vlaanderen.

Ronse Toerisme film

Even schuilen voor een wereld vol prikkels? Neem plaats in onze film-cocon en voel de tijd verlangzamen.

Ronse Toerisme maquette

Bezoekers bladeren door het verhaal van Ronse. Kies een hoofdstuk en je duikt in de tijd. Onderweg stap je mee met de pelgrims naar Sint-Hermes of beland je in de textielfabrieken…

Ronse Toerisme 31

Rond 1900 verschijnen de textielfabrieken op het toneel. De vele handen die deze industriële revolutie mogelijk maakten, krijgen hier een eervolle plaats. Draai aan het wiel en beleef de bedrijvigheid op volle toeren! Ambacht meets industrie.

Ronse Toerisme textiel
Ronse Toerisme textiel deatil

Getuigen van de hoogdagen van het textiel: een imposant weefgetouw, kleurrijke garens en weelderige stoffen.

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. U kunt toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.

Bailleul ontwerpbureau wordt wondering