Damiaanmuseum
Het geboortehuis van Jozef De Veuster (1840-1889) uit Tremelo, beter bekend als Pater Damiaan, is uitgebouwd tot een eigentijds, interactief belevingscentrum. Welkom in het vernieuwde Damiaanmuseum! Toen hij 23 was, trok Pater Damiaan als missionaris naar de Hawaï-eilanden. Hij belandde op het eiland Molokaï, waar mensen werden afgezonderd van hun families omdat ze ongeneeslijk ziek waren. Van de kleine, Vlaamse huiskamer van de familie De Veuster naar de wondere wereld van Hawaï: de stap moet voor Damiaan enorm zijn geweest.
Damiaan, tegen een verlichte achtergrond met een afbeelding van zijn geliefde eiland. Licht en geluid evolueren langzaam in een mooie soundscape.
Het Damiaanmuseum neemt je mee op die reis. Je ontdekt met Damiaan hoe de Hawaïanen opgroeien, leven, geloven, wonen, gekleed gaan. Damiaans religieuze objecten – zijn wierookvat, zijn stralen-monstrans, zijn altaar – staan er broederlijk naast de gereedschapskist waarmee hij letterlijk timmerde aan de gemeenschap op het eiland Molokaï.
Aan zijn bureau kan je zelf een kaartje schrijven of enkele van Damiaans brieven lezen. Die brieven vormden de start van een uitgebreid netwerk rond Damiaan. Vandaag voert Damiaanactie een wereldwijde strijd tegen ziektes die vooral mensen in armoede treffen. In het Damiaanmuseum hebben we dan ook een volledige zaal aan Damiaanactie gewijd: kleurrijk en levendig. Hier kan je ook je eigen Damiaan-gehalte testen. Je portret wordt meteen opgenomen in een grootse Damiaan-mozaïek.
Jaartallen, belangrijke feiten uit de wereldgeschiedenis, Damiaans eigen mijlpalen en enkele objecten geven structuur aan de Damiaantijdlijn.
De kapel in het geboortehuis van Damiaan, een ruimte voor bezinning.
Vitrines met objecten duiden het leven en de sfeer van het leven op Hawai en Molokaï.
Ga mee op reis met Damiaan. Een audioguide neemt je op sleeptouw.
Portretten van mensen wiens leven is veranderd door Damiaanactie. Een animatie getekend met de beroemde stiftjes.