Onthaalplan voor het Vrijbroekpark, Mechelen
Het Vrijbroekpark is met 90 hectaren de groene long van Mechelen. Bezoekers komen er op adem door rustig te wandelen of intensief te sporten, door andere mensen te ontmoeten of even alleen te zijn in het groen. Samen met de beheerders en bezoekers gingen we op zoek naar de eigenheid van het park. Het resultaat: een onthaalplan met een parkverhaal dat als kapstok dient om de werking, de communicatie, de huisstijl en het beheer aan op te hangen
In het parkverhaal vallen de puzzelstukken samen
De naam ‘Vrij-broek-park’ omvat alles wat het park te bieden heeft: sporten en spelen (vrij), waden door de natte Wilgernis (broek) en de schoonheid van de aangelegde perken (park). Deze drieledigheid vertaalt zich ook in de drie zones van het park. Het zijn als het ware drie puzzelstukken met elk hun eigen sfeer en uitstraling, die aansluiten bij ieders noden en gemoed.
Het park pretendeert niet de grootste, meest rustige of groene plek te zijn. De kracht van het park schuilt in de variatie, de inspirerende mix op 90 hectaren.
Onverwachte combinaties die werken
Het is niet evident om rust, sport, natuur en spel met elkaar te verzoenen, maar in het Vrijbroekpark zorgt een slimme omgang met deze contrasten voor een duurzaam evenwicht tussen verschillende belevingsvormen. Daarin schuilt de kracht van het park: er heerst een inspirerende mix van bezoekers, activiteiten, planten en dieren, die zorgt voor onverwachte combinaties die werken en elkaar versterken.
Inspirerende gids
In een inspirerende gids doen we onder andere een aanzet voor de onthaalinfrastructuur van het Vrijbroekpark. Het parkverhaal met de drie puzzelstukken en de drie zones is hierbij de kapstok. Elke zone in het park krijgt een eigen sfeer, met eigen kleuren en materialen.
De blauwe banken in de ‘vrije’ zone zijn speels en kleurrijk. De banken voor de ‘broek’-zone zijn quasi helemaal in het hout en hebben een groen onderstel, wat aansluit bij de natuurlijke sfeer van de zone. De gele banken voor de ‘park’-zone zijn geïnspireerd op de typologie van klassieke zitbanken in een park.
Beheerplan
De drieledigheid vormt ook het uitgangspunt in de visie en doelstellingen van het beheerplan, opgesteld door de landschapsarchitecten van OMGEVING. Door ze te vertalen in specifieke beheermaatregelen en -vormen worden de unieke aspecten van elke zone geaccentueerd.
Samen schrijven aan het parkverhaal
Wie kent het park beter dan de beheerders en bezoekers? In een participatief traject vroegen we hoe zij het Vrijbroekpark gebruiken en wat hun dromen zijn voor de toekomst. Zo konden we het park van de toekomst samen vormgeven, zonder de oorspronkelijke bedoeling te verliezen: een volkspark waar iedereen tot rust kan komen, met ruimte voor experimenten en initiatieven.