Gent westerbegraafpark gent header

Respectvolle boodschappen voor de Gentse Begraafparken

Het Westerbegraafpark is één van de grootste en mooiste begraafplaatsen van Gent: een groene oase van rust en sereniteit. Om de signalisatie af te stemmen op de sfeer die een begraafplaats waardig is én om de signalisatie ‘klantvriendelijk’ te maken, is een nieuwe reeks informatiedragers ontworpen. Hierbij zetten we in op duidelijke en intuïtieve wayfinding, met aandacht voor omgeving en bezoekers. Een totaalaanpak die je voelt in elk detail.

Innekegebruers bedrijfsfotograaf gent westerbegraafpark gent bailleul 2
We zetten je op de juiste weg met een poëtische touch!

In harmonie met de omgeving

De informatiedragers zijn hedendaagse ontwerpen in een erfgoedomgeving. Het samenspel tussen oud en nieuw is zorgvuldig bestudeerd en resulteerde in een strakke vormgeving met architecturale materialen: sokkels in beton en infopanelen in blauw staal met daarop grafiek in goud en wit. De letters in reliëf en de illustraties zijn stijlvol, een begraafplaats waardig. Alle elementen gaan mooi op in de nieuwe parkaanleg.

W1600q75 Nieuwe signalisatie voor de Gentse Begraafparken 4

Oriëntatieplan met wandellus via knooppunten en met illustraties van gedenkvormen en bezienswaardigheden.

Logisch, intuïtief en duidelijk

De grafpleinen zijn opnieuw genummerd zodat bezoekers een overzichtelijk en logisch parcours kunnen volgen aan de hand van knooppunten. Het systeem is intuïtief en begeleidt bezoekers die voor de eerste maal het park bezoeken langs de meest markante herdenkingsplaatsen. Naast fysieke toegankelijkheid is ook heldere communicatie een speerpunt; de info wordt duidelijk verteld en weergegeven. Bezoekers begrijpen en voelen zich begrepen.

W1600q75 Innekegebruers bedrijfsfotograaf gent westerbegraafpark gent bailleul 35

Dankzij een routing via knooppunten is het aantal wegwijzers geminimaliseerd.

W1600q75 Innekegebruers bedrijfsfotograaf gent westerbegraafpark gent bailleul 19

Beknopte informatie bij monumenten of andere bezienswaardigheden.

Innekegebruers bedrijfsfotograaf gent westerbegraafpark gent bailleul 50

We trekken de logica door tot op het niveau van de pleinaanduidingen.

W1600q75 Nieuwe signalisatie voor de Gentse Begraafparken 3

Grafiek voor boodschappen aan de rustplaats in 'zilver', 'goud' en zwart.

Gent begraafpark test03
Gent begraafpark test02

Op locatie testten we allerhande boodschappen uit.

Respectvolle boodschap

Ook over het brengen van delicate boodschappen aan nabestaanden, over de rustplaats van hun dierbare, is grondig nagedacht. Dit is een evenwichtsoefening tussen een praktische boodschap en een poëtische toets. Zeker als het gaat om het verlopen van de vergunningstermijn voor een rustplaats: daarvoor is een stijlvol, universeel symbool ontworpen, geïnspireerd op de nerven van een blad.

Gent Begraafparken blad

Evenwichtsoefening tussen praktische info en poëtische toets.

W1600q75 Nieuwe signalisatie voor de Gentse Begraafparken 2

Onthaalbaken, met het register 'einde termijn rustplaatsen' onder het symbool van de bladnerven.

Innekegebruers bedrijfsfotograaf gent westerbegraafpark gent bailleul 7
Innekegebruers bedrijfsfotograaf gent westerbegraafpark gent bailleul 13

Bij de rustplaatsen krijgt het symbool 'einde termijn' elke kwartaal een anderen kleur. Dat is handig voor de beheerders van de begraafplaats.

Productfamilie

Er zijn verschillende niveaus van informatieoverdracht, elk met hun specifiek doel. Deze krijgen vorm in een uiteenlopende reeks producten, verschillend in grootte en plaatsing: hoofdbakens aan de straat met praktische info, onthaalbakens als verwelkoming, oriëntatiepunten met overzichtsplannen, wegwijzers voor de routing, infoborden bij monumenten, plein- en rijaanduidingen en stickers of andere bordjes met boodschappen over vergunningen of rustplaatsen. Al deze informatiedragers vormen één productfamilie, waarbij dezelfde materialen, vormgevingselementen en verhoudingen gebruikt worden.

W1600q75 Nieuwe signalisatie voor de Gentse Begraafparken 1

De volledige productfamilie voor het Westerbegraafpark: hoofdbaken met praktische info aan de straat, onthaalbaken als verwelkoming in het park, inhoudelijke infoborden, wegwijzers naar knooppunten, pleinaanduidingen en tegels met rijnummering.

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. U kunt toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.

Bailleul ontwerpbureau wordt wondering