Heuvelrug

Studie Kempense Heuvelrug

De Kempense Heuvelrug is een uniek landschapselement in de Kempen: een lang, groot volume van ijzerzandsteenbanken met paraboolduinen te midden van een uitgestrekt landbouwgebied. Vandaag gaat één deel van het gebied met alle toeristische aandacht lopen: de Kabouterberg met zijn bijzondere luchtwortels. Die lijdt onder het eigen succes: de natuur is er erg kwetsbaar.

Kempense heuvelrug logo

Logo Slapende Reus

Kempense heuvelrug bakens

Onthaalbakens

Kempense heuvelrug kleuren

Huisstijl Slapende Reus

We werkten samen met Strootman landschapsarchitecten een landschaps- en toeristisch ontsluitingsplan uit. Het opzet: een duurzame, dynamische en toeristische ontwikkeling.

Om de ecologische waarde van de Kempense Heuvelrug te beschermen, integreren we verschillende zones en een verspreid onthaal in het gebied. We creëren een permanente onthaalinfrastructuur en verblijfplaatsen op maat van het doelpubliek. In het toeristische aanbod zijn digitaal en analoog evenwaardige spelers. Relicttracés worden in ere hersteld, verrassende uitkijkpunten versterken de relatie tussen mens en natuur, er zijn diverse wandelingen, zoektochten en apps… Die ingrepen maken het hoge reliëf in het landschap beter leesbaar en laten toe om op een beeldende manier de geschiedenis, de geologie, de fauna en flora van de streek te brengen. Tegelijk maken we de brug naar de mythologische rijkdom van de Kempense Heuvelrug: hij is een Slapende Reus!

Deze studie kwam er in opdracht van Gemeentebestuur Kasterlee, Provinciale Groendomeinen Regio Kempen, Toerisme Provincie Antwerpen en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.

Als vervolg op de studie werkten we een logo met bijpassende huisstijl uit en pasten dit toe in het ontwerp van de onthaalbakens. Alles met dezelfde natuurlijke uitstraling als de productfamilie zitmeubilair, geïnspireerd op de luchtwortels van de Kempense Heuvelrug.

Kempense heuvelrug bank 3
Kempense heuvelrug bank 2

Zitbanken en picknickbank geïnspireerd op de luchtwortels van Kabouterberg.

Studie kemnese Heuvelrug02

Elk deelgebied richt zich op een specifieke doelgroep om zo de druk op de heuvelrug beter te verspreiden. De verschillende verblijfplaatsen zijn hier een middel toe.

Studie kemnese Heuvelrug01

Er zijn wandellussen volgens de actieradius van elke doelgroep.

Kempense heuvelrug studie spread 4

Zitten op bijzondere plaatsen' is maar één van de onderdelen van het toeristisch ontsluitingsplan.

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. U kunt toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.

Bailleul ontwerpbureau wordt wondering