KBR wayfinding

Wayfinding Koninklijke Bibliotheek

Aan de kunstberg in Brussel staat een groot, statig gebouw met een uitgesproken architectuur: de Koninklijke bibliotheek of KBR. Hier kronkelt een wirwar van gangen langs leeszalen, auditoria, een binnentuin, de feestzaal, een museum en tal van andere plekken. Hoe vinden bezoekers vlot de weg in dit labyrint? Wij bedachten een heldere signalisatie die trouw blijft aan het uitgesproken karakter van het gebouw en die past bij de nieuwe identiteit van KBR.

KBR inkom zandlopers
W880q75 KBR wayfinding Bailleul Ontwerpbureau

De derde uitdaging in KBR

Bezoekers maakten al kennis met prenten vol dubbele bodems en knipogen in Bruegel in Black and White en krijgen nu ook de mooiste manuscripten te zien in het nieuwe KBR museum.

Onze derde uitdaging: het ontwerp van de nieuwe signalisatie. Want bij een vernieuwde identiteit hoort ook een gepaste wayfinding.

W880q75 KBR wayfinding Bailleul Ontwerpbureau

Grote kleurrijke beelden en wegwijzers brengen bezoekers onmiddellijk op het juiste pad.

KBR inkom bezoekers

Bezoekers worden warm ontvangen.

Koester de tijd

KBR heeft een voorliefde voor tijd in al haar opzichten: de bibliotheek bewaart ons erfgoed en waakt over ons verleden om de toekomst vorm te geven. Maar ze wil ook ruimte bieden aan de persoonlijke tijd van de bezoeker. In leeszalen en rustruimtes kunnen bezoekers ontsnappen aan de hectiek van alledag. Met wandvullende grafiek zorgen we voor een inspirerende omgeving.

Een knipoog naar de nieuwe huisstijl met zandloper

KBR impressie zandloperv2

Koester de stijl en de materialen

We gingen voor een duurzame aanpak. We gaven de originele wegwijzers uit de jaren ’60 een update en vulden ze aan met nieuwe borden. Bij de kleur- en materiaalkeuze hielden we rekening met de architectuur van het gebouw en de kleurrijke nieuwe huisstijl. Het resultaat: een ontwerp dat helemaal in lijn ligt met de vernieuwde identiteit van KBR.

W880q75 KBR wayfinding Bailleul Ontwerpbureau 1

Universele iconen en termen maken een groot deel van de wegwijzers taalonafhankelijk.

W880q75 KBR wayfinding Bailleul Ontwerpbureau 2

Vlot van A naar B

We stippelden intuïtieve routes uit, die de bezoekers stap voor stap meenemen door het gebouw. Op elk kruispunt of bij elke afslag voorzien we gedoseerde informatie, zodat de bezoeker verder kan naar het volgende punt. Kleurencodes zorgen ervoor dat bezoekers hun traject vlot herkennen. Zo vermijden we een overload aan informatie en raakt elke bezoeker op zijn of haar bestemming.

W1600q75 KBR wayfinding Bailleul Ontwerpbureau 1
W880q75 KBR wayfinding Bailleul Ontwerpbureau 1

Universele iconen en termen maken een groot deel van de wegwijzers taalonafhankelijk.

Universele naamgeving

Op de Kunstberg is meertaligheid een absolute must. Daarom staat de signalisatie in het Nederlands en het Frans. We bedachten voor elke zaal een nieuwe naam, die in beide talen ook de functie verduidelijkt. Zo doopten we auditorium ‘De Greef’ om tot ‘Concert’ – een universele naam voor de concertzaal – en de grote, multifunctionele ontmoetingsplaats tot ‘Forum’.

KBR signalisatie verdiep5

Bevattelijke overzichten in de traphal.

W880q75 KBR wayfinding Bailleul Ontwerpbureau 4

De frisse blik van de proefpersonen helpt ons om het ontwerp te optimaliseren.

De frisse blik van de proefpersonen

Tijdens het ontwerpproces namen we de proef op de som. We maakten kartonnen maquettes van de wegwijzers en hingen ze op doorheen het gebouw. We stuurden enkele proefpersonen op pad en vroegen naar hun ervaring.

KBR signalisatie ramen

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. U kunt toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.

Bailleul ontwerpbureau wordt wondering