Studio Hoedt bedrijfsreportage Wondering Adornesdomein Brugge 3

Tentoonstelling Anselm Adornes

Het Adornesdomein is een adembenemend mooie, rustige plek in Brugge. Het is al 17 generaties lang in handen van dezelfde familie. Die koestert haar geschiedenis en stelt de woning, de godshuisjes, de Jeruzalemkapel uit de 15de eeuw open voor het publiek. Er zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen, een ‘honesty bar’, een kleine tuin. Sommige ruimtes zijn voorbehouden voor de familie, maar op het domein is het verschil tussen publiek en privé nauwelijks voelbaar.

9 Adornesdomein Jeruzalemkapel Flotar 2023

Het Adornesdomein in Brugge. In 2011 ontwierpen we de permanente expo over Anselm Adornes.

Groeitraject

Hoe kan het domein groeien als museum? In opdracht van de familie werken we aan een meerjarenplan. Het verhaal van de familie Adornes moet doorlopend toegankelijk blijven. Als een ruimte voor renovaties gesloten wordt, krijgt de expo onderdak op een andere plek op het domein. Tegen 2027 landen alle tentoonstellingen op hun vaste plek. We bedachten een flexibel traject, met veel aandacht voor duurzaamheid.

Studio Hoedt bedrijfsreportage Wondering Adornesdomein Brugge 56

Expo als verjaardagsfeest

De tijdelijke expo ‘Glorie en tegenslag van een 15de-eeuwse reiziger’ viert de 600ste verjaardag van Anselm Adornes (1424-1483). Je stapt in de voetsporen van de Brugse zakenman en diplomaat, dwars door Europa en het Midden-Oosten. Je beleeft de mooie momenten én de missers. De kansen en gevaren.

Reizen is van alle tijden. Anselm Adornes ervaart het als een verrijking, een les in verdraagzaamheid ook. We confronteren de bezoeker met actuele vragen. Wat betekent reizen voor jou?

Wondering Adornesdomein Brugge 02
Wondering Adornesdomein Brugge 03
Wondering Adornesdomein Brugge 01

Reizen in de tijd van Anselm Adornes en nu: wat is er anders, en wat hetzelfde?

Studio Hoedt bedrijfsreportage Wondering Adornesdomein Brugge 74

Op een grote wereldkaart tonen bezoekers waar ze vandaan komen.

Wondering Adornesdomein Brugge 18
Studio Hoedt bedrijfsreportage Wondering Adornesdomein Brugge 25

Warme kleuren voor Jeruzalem, koninklijk blauw voor Schotland: met textiel en kleur geven we elke reis een eigen karakter.

Studio Hoedt bedrijfsreportage Wondering Adornesdomein Brugge 58
Studio Hoedt bedrijfsreportage Wondering Adornesdomein Brugge 32
Wondering Adornesdomein Brugge wegwijzer
Studio Hoedt bedrijfsreportage Wondering Adornesdomein Brugge 72

Details in de scenografie verwijzen naar Anselms reizen.

Nieuw leven voor tijdelijke expo’s

De scenografie leent zich voor nieuwe invullingen met een ander verhaal. De metalen ophangsystemen voor de prints zijn herbruikbaar, enkel de peesdoeken worden vervangen. Het touchscreen over Anselms reisverhalen krijgt een plaats in de permanente tentoonstelling.

De komende jaren staan de restauratie van de godshuizen, de Sint-Pieterszalen en een vernieuwde museale inrichting op de planning.

Wondering Adornesdomein Brugge 07
Wondering Adornesdomein
Wondering Adornesdomein Brugge 02

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. U kunt toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.

Bailleul ontwerpbureau wordt wondering