Cultuurforum Aardenburg
Rond 170 na Christus bouwden Romeinse soldaten een fort en kampdorp in Aardenburg. Ze drukten hun stempel op het Zeeuws-Vlaamse landschap en lieten veel schatten achter.
In het vernieuwde Cultuurforum herleef je deze fascinerende tijd. Samen met de Gemeente Sluis en een enthousiaste groep vrijwilligers ontwierpen we een museum op maat van families.
Met verrassende verhalen, intrigerende objecten en speelse interacties bieden we de bezoekers een boeiende introductie tot de wereld van de Romeinen in Aardenburg.
Een maquette van het Romeinse fort zweeft boven de luchtfoto van hedendaags Aardenburg.
Na een museumbezoek kan je zelf op pad om de Romeinse resten te zien.
Ritmische scenografie
De scenografie is opgebouwd uit strakke frames met warme, kleurrijke prints op textiel. Zo creëren we een ritmische, maar sfeervolle opstelling. Bezoekers bewegen zich van het ene naar het andere thema, waar telkens nieuwe dingen te ontdekken, te bekijken en te ervaren zijn.
Elk thema wordt ingeleid door een grote illustratie op jutte en een bijhorende titel in het Nederlands en Latijn.
De historische objecten zijn zorgvuldig geselecteerd: ze versterken de verhalen en maken de geschiedenis tastbaar.
In de voetsporen van de gewone romeinen
Dit museum draait niet om beroemde keizers of grote veldslagen, maar om het dagelijkse leven aan de grens van het Romeinse Rijk. Bezoekers worden deel van het verhaal: ze bouwen een Romeins gewelf, meten hun kracht met die van een soldaat en laten hun lot bepalen door Fortuna. Ze ervaren het verleden door zelf aan de slag te gaan.
Met welk personage ga jij op pad: een handelaar, priester, pottenbakster, visser, soldaat of vrouw des huizes? Draai aan het Rad van Fortuna en ontdek welk lot jou is toebedeeld. In de tentoonstelling lees je de persoonlijke verhalen van deze personages.
De speelse illustraties en de levensechte schilderijen
brengen de Romeinse tijd tot leven.
Schilderijen van Yannick De Smet
Families welkom!
We ontwierpen een museum waar families samen op ontdekking gaan. Geen aparte parcours voor kinderen en volwassenen. Wél een interactieve scenografie die generaties samenbrengt en mogelijkheden schept om samen dingen te doen. Toegankelijke, gebalde teksten introduceren alle bezoekers in de wereld van de Romeinen. Voor kinderen zijn er speelse opstellingen. Wie dieper wil graven, vindt zijn gading bij de archeologische vondsten en historische duiding.
Ben je even sterk als een legionair? Probeer een uitrusting op te tillen of pas eens een helm.
In het Romeinse Rijk vereren mensen wel honderden goden en godinnen,
halfgoden en geesten. Ook bezoekers kunnen hen om een gunst vragen.
Dit is nog maar het begin…
We creëerden een totaalconcept dat klaar is voor de toekomst. De flexibele museumruimte is ontworpen om mee te groeien en verder te evolueren. Naast de scenografie ontwikkelden we ook een krachtig logo, een bijpassende huisstijl en een doordachte communicatiestrategie voor het Cultuurforum.