Edward Poppe Belevingshuis
Edward Poppe - een bescheiden bakkerszoon uit Temse - werd priester, zette zich vurig in voor zijn gemeenschap en werd na zijn dood zalig verklaard.
Priester Poppe overleed honderd jaar geleden, maar inspireert tot op vandaag.
Dagelijks bezoeken gelovigen uit binnen- en buitenland de grafkapel van priester Poppe in Moerzeke. Om die mensen nog beter te ontvangen, liet het Priester Poppecomité een nieuw volume bouwen, vlakbij de kapel. Het comité nam Wondering onder de arm voor de invulling van de nieuwbouw.
Wij gingen aan de slag en bedachten het Edward Poppe Belevingshuis. Een plek waar je Edward Poppe écht leert kennen. Alsof je bij hem aan huis komt voor een goed gesprek. Hier maak je kennis met de vele gezichten van de zalige Poppe.
Een lichtrijke nieuwbouw midden in het groen.
Sobere man, sobere plek
De architectuur en de scenografie van het belevingshuis zijn subtiel en krachtig. Hier kom je als bezoeker echt thuis, in een gezellige ruimte die trouw is aan de figuur van priester Poppe. Want net zoals Edward is het belevingshuis eerlijk en sober. Opgebouwd uit pure, natuurlijk materialen. Meubels zonder kapsones. Visuals zonder opsmuk.
We kozen materialen, kleuren en een vormentaal die passen bij de figuur Edward Poppe.
Een goede huisstijl doet veel meer dan enkel een gebouw sieren.
De huisstijl en het logo vormen de eerste kennismaking met de sfeer en essentie van een plek. Voor het Edward Poppe Belevingshuis ontwierpen we een logo en huisstijl die niet alleen mooi zijn, maar ook de bescheiden, authentieke geest van Edward Poppe belichamen én naadloos aansluiten bij de architectuur van de plek.
De initialen van Edward Poppe “E-P” komen terug in de vorm van de nieuwbouw.
Deze mooie toevalstreffer gaf inspiratie voor een treffend embleem.
Voor kenners én newbees
Het belevingshuis is er voor jong en oud. Voor gelovigen en nieuwsgierigen. Voor mensen die Edward kennen en voor wie hij een nobele onbekende is.
Eerste kennismaking of fijn wederzien: een ontroerende film vertelt het bijzondere levensverhaal van Edward.
Het scherm en de ovale zittribune doen ook dienst tijdens een bezinningsmoment. Durf jij op te komen voor iets waarin je gelooft? Zorg jij graag voor anderen?
Via de metershoge ramen valt veel licht binnen. Illustraties op het glas creëren een subtiel kleurenspel. De tekeningen zijn een knipoog naar het leven van Edward en naar de glas-in-loodkunst in zijn grafkapel.
Een genuanceerd verhaal
1999. Paus Johannes Paulus II verklaart Edward Poppe zalig. Een hele eer voor een eenvoudige bakkerszoon. Maar de zaligverklaring versterkt het eenzijdige narratief over Edward als “devoot, braaf priesterke”.
In het Belevingshuis geven we een genuanceerder beeld. Edward was inderdaad zeer vroom en toegewijd, maar hij had ook veel temperament, was daadkrachtig en soms radicaal in zijn standpunten. Wie was priester Poppe echt en wat kunnen we vandaag leren uit zijn voorbeeld?
Zes verhaallijnen tonen de echte Edward en nodigen uit om bij jezelf te rade te gaan.
Oog in oog met de armoede in zijn parochie, verkoopt Edward zijn meest dierbare bezit, zijn viool. Een druk op de knop onthult het object.
Zou jij jouw dierbaarste bezit kunnen afstaan om een ander te helpen?
Tijdgenoten spreken vol lof over Eduard. Al vroeg groeit hij uit tot een spirituele leider en raadgever voor velen. Hij had duidelijk charme en charisma.
Maar, wat is 'charisma'? En wie vind jij vandaag charismatisch? Ontdek het in de schermapplicatie.
Van kindsbeen af kan Edward mooi tekenen. En kinderen zijn voor Edward de kern van zijn werk. Hij schrijft en illustreert verhaaltjes met een moraal. Ze komen tot leven in een kijkdoos.
Welk talent heb jij en hoe zet jij het in?
Edward legt de lat voor zichtzelf ontzettend hoog. Hij wil alleen het beste van zichzelf geven. De druk wordt hem bij momenten te veel. Hij worstelt met burn-out en zijn fysieke gezondheid. Op het einde van zijn leven vindt Edward de sleutel om met zijn prestatiedrang om te gaan.
Leg jij soms de lat te hoog voor jezelf? Wat is jouw uitlaatklep?
Reflectie
Het verhaal van een zalige priester die honderd jaar geleden stierf. Is dat nog wel relevant?
De reflecties vormen een rode draad doorheen het belevingshuis. Ze zijn niet uitsluitend, maar wel vooral bedoeld voor de jonge bezoekers. Want onze jeugd groeit op in een maatschappij die veeleisend is en veel druk oplegt.
Net zoals Edward Poppe zijn jonge mensen op zoek naar zichtzelf, krijgen ze te maken met obstakels en ervaren ze veel druk van zichzelf en anderen.
Aan de hand van het voorbeeld van Edwards leven sta je stil bij dat van jou.