Museum Sint-Janshospitaal

Gastvrijheid, empathie, zorg en afscheid. Vier universele thema’s komen tot leven in het vernieuwde Museum Sint-Janshospitaal in Brugge. Vanaf de 12de eeuw vonden armen, reizigers en zieken hier een veilig onderdak. Onze scenografie vertrekt vanuit die eeuwenoude ‘hospitality’: de kunst van het ontvangen van gasten. 

Iedereen welkom, wat je achtergrond ook is, welke taal je ook spreekt!

01 wondering musea brugge 11
03 wondering musea brugge 91 bew 2

Check in bij het Sint-Janshospitaal: bezoekers voegen hun eigen hartslag toe aan de expo.

Feel the heartbeat

Een sterke expo start vanuit een sterk concept. Hoera-momentje toen we in een van onze brainstorms het perfecte beeld vonden: de hartslag! Hierin komt alles samen: de historiek, de kunstverzameling én de maatschappelijke rol van het Sint-Janshospitaal. Doorheen het parcours laten we je hartslag versnellen of net vertragen met pakkende verhalen, kunstwerken en interacties. We maken je bewust van de heartbeats van bezoekers die vóór je kwamen, ook die van eeuwen terug!

Je hoeft geen voorkennis te hebben om de collectie in het Museum Sint-Janshospitaal te begrijpen en te waarderen. Dit is een plaats die je met je hart bezoekt. Intuïtief.


Lieven De Visch, coördinator tentoonstellingen, Musea Brugge

Ode aan de oude ziekenzaal

De scenografie herinnert aan de middeleeuwse inrichting als hospitaal. Op de lange rijen houten bedden van toen schikken we wanden en sokkels voor de collectie. Het donkere eikenhout en de witte gordijnen roepen de sfeer op van de oude ziekenzaal. Tegelijk creëren we openheid: met doorzichten, wanden die van de grond zijn getild, en lichtdoorlatende gordijnen.

04b wondering musea brugge Beerblock
05 wondering musea brugge 42

Het Sint-Janshospitaal op een schilderij uit 1778 en de museale inrichting nu.

De scenografie is uitgebalanceerd, met oog voor detail en voor het publiek.


Elviera Velghe, directeur Publiek en Tentoonstellingen, Musea Brugge

06 wondering musea brugge 52 bew portrait

Neonletters geven de thema’s van de expo aan. Ze vormen lichtbakens in de ruimte.

Zie de connectie

We leggen linken tussen vroeger en nu, tussen zorg en kunst, tussen mensen hier en elders in de wereld. Met de opstellingen maken we bewust vragen los. Die durven al eens wringen. Wat doen we om mensen op te vangen die het moeilijk hebben? In wie kunnen we ons verplaatsen? In wie niet?

Hedendaagse kunstenaars als Berlinde De Bruyckere en Patricia Piccinini maakten speciaal voor het hospitaal nieuwe werken. In gefilmde interviews geven zorgverleners, patiënten en hun families een persoonlijke kijk op gastvrijheid, empathie, zorg en afscheid.

Hedendaagse kunst gaat in dialoog met de eeuwenoude kunstcollectie van het hospitaal.

07 wondering musea brugge 28 bew

© Patricia Piccinini
Wil jij zorgen voor iemand die je vreemd vindt of die je beangstigt? Kunst stemt tot nadenken.

08 wondering musea brugge 71

© Klaas Rommelaere i.s.m. Barbara Raes
Luister naar verhalen van afscheid in zetels die zijn samengesteld uit kledij van overleden geliefden.

We hoorden meermaals dat mensen zijn geraakt… we zijn dus geslaagd in ons opzet!


Aleid Hemeryck, projectcoördinator Musea Brugge

09 wondering musea brugge 87

Doorheen het parcours ontdek je persoonlijke verhalen van ‘gewone mensen’.

De juiste toon

Musea in Brugge trekken een divers publiek aan, met toeristen uit alle windstreken. Ook in het Sint-Janshospitaal komen mensen samen met heel verschillende achtergronden. We schaven aan teksten tot ze de juiste toon hebben voor die plek en haar publiek. Duidelijk – niet belerend. Fris – niet schreeuwerig. We willen dat ze zowel experts in het onderwerp als mensen zonder enige voorkennis aanspreken.

Die gelaagdheid zoeken we zowel in tekst als in interacties, analoog en digitaal. Je hoeft niet alles te lezen of te beluisteren. Je wisselt vrij tussen luisteren en kijken, doen en voelen, tussen historische achtergrondinfo en hedendaagse getuigenissen. Wij zorgen ervoor dat je de draad niet verliest.

10 wondering musea brugge 102

Audioverhalen geven extra uitleg of een getuigenis: hoe heeft dit kunstwerk een kunstenaar of zorgverlener geraakt?

10c wondering musea brugge

Inspelen op emotie

Musea Brugge wil met het vernieuwde museum meer jongeren en gezinnen met kinderen bereiken. Doorheen de expo haken we op een intuïtieve manier aan bij de verschillende interesses van jong en oud(er).

Samen met Oetang, een bureau gespecialiseerd in ‘learning experience’, bedachten we een interactie die inspeelt op het rechtvaardigheidsgevoel. Zeker bij jongeren speelt die hoog op. Met behulp van artificiële intelligentie creëerden we zeven portretten, van een bejaard koppel, bootvluchtelingen, de natuur… Kan een schattig hondje op straat sneller op je aandacht rekenen dan een dakloze man of vrouw? Bezoekers staan stil bij hun eigen keuzes ­– en die van anderen.

11 wondering musea brugge 25

Wie wekt jouw empathie? Werp een houten hartje bij de foto van je keuze.

Ziekte en dood zijn alomtegenwoordig in het hospitaal. We gaan de moeilijke vragen niet uit de weg, maar brengen ze met zin voor humor. Op een touchscreen wijst ‘het lot’ je een ziekte toe – in het echte leven is het niet anders! Een op het eerste zicht klassieke vitrine met relikwieën verrast met een interactie. Selecteer een pijnlijk lichaamsdeel op het beeldscherm, in de vitrine licht de reliek op van de heilige die daarvoor genezing biedt.

12 wondering musea brugge 77
13 wondering musea brugge 1

Een touchscreen en een vitrine benaderen de behandeling van ziektes met zin voor humor en esthetiek.

14b wondering musea brugge
15 wondering musea brugge 64

Wil je iemand een hart onder de riem steken? Vouw een schrijntje en vertrouw er je wens aan toe.

16c wondering musea brugge

Kom spelen in het ziekenhuis! De grafische stijl tilt de speelhoek voor kinderen op tot een mooie plek voor iedereen.

Een museum in een museum

Het Sint-Janshospitaal heeft zeven kunstwerken van Hans Memling. Zo veel originele Memlings op één plek: dat is uniek in de wereld. Vier van deze werken werden zelfs gemaakt in opdracht van de broeders en zusters van het Sint-Janshospitaal. We brachten zijn schilderijen samen in een glazen constructie ­– hier kan je in alle rust en focus Memlings meesterwerken bekijken, en voel je toch de nauwe link met het hospitaal. Een glazen museum in een museum, waarvan de vorm verwijst naar Memlings beroemdste werk, het reliekschrijn van de heilige Ursula.

18 Memling Visual
17 wondering musea brugge 56

Zes Memlings samen in één glazen schrijn.

Gesamtkunstwerk

We werken mee aan een multimediale beleving rond de kunst van Memling, die in 2025 opengaat voor het publiek. Op de zolder van het Sint-Janshospitaal zal je zijn schilderijen in hoogwaardige close-ups kunnen bekijken. ‘Dichter bij Memling’ wordt een gesamtkunstwerk. Met een fijnzinnig lichtspel, dat het decor van de middeleeuwse zolder alle eer aandoet. Met passende muziek, in samenwerking met Concertgebouw Brugge. Een bepalende rol voor de bezoeker, die de beleving een eigen wending geeft. En rustplekken als mini-landschappen uit de schilderijen van Memling. Welke vorm bedenken we voor de interactieve touchtafel, de tapijten, de zitplekken? Wondering… Wordt vervolgd!

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. U kunt toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.