Thumbnail Parcum maquetet

Tentoonstelling Als de bliksem

900 jaar norbertijnen: zolang bestaat de kloosterorde al in onze streken. PARCUM viert dat feestjaar met de overzichtsexpo 'Als de bliksem’. Schilderijen, prenten en andere kunstobjecten uit de Brabantse abdijen brengen negen eeuwen vol cultuur, religie en zin voor schoonheid in beeld. Het is al de vierde grote tentoonstelling voor PARCUM, sinds het museum in Abdij van Park uit de startblokken schoot.

Een magische maquette geeft een inkijk in de abdij én wat er zich afspeelde.

Het leven in de abdij

De expo start met een maquette die een inkijk geeft in de structuur van de abdij én wat er zich afspeelde. De maquette is uitgevoerd in transparante hars en staat bovenop een beeldscherm. Het effect is sfeervol. De verschillende onderdelen van de abdij lichten apart op, tekst en beeld op het scherm versterken hun verhalen.

Blik naar boven

De stucplafonds in de refter en de bibliotheek vertellen over het leven van Norbertus, de oprichter van de orde der Norbertijnen. Hoe zetten we dit verbluffende driedimensionale beeldverhaal uit 1679 in de kijker? In de refter richten spiegels de aandacht op bijzondere scènes. In de bibliotheek schakelen we ook multimedia in. Comfortabele ligmeubels nodigen bezoekers uit om het plafond in detail te bekijken, terwijl het audioverhaal duiding geeft en spots de bijhorende scènes in het plafond synchroon aanlichten.

W1600q75 stucplafonds bailleulontwerpbureau 67

Comfortabele ligmeubels nodigen bezoekers uit om het plafond in detail te bekijken, terwijl het audioverhaal duiding geeft en spots de bijhorende scènes in het plafond synchroon aanlichten.

W880q75 stucplafonds bailleulontwerpbureau 30

Het originele meubilair is de basis voor de scenografie.

W880q75 scenografie in harmonie bailleulontwerpbureau 36

Spiegels in de refter richten de aandacht naar bijzondere scènes.

De houten modules die we in 2017 voor Parcum ontwierpen bewijzen hun duurzaamheid. In elke expo laten ze zich tot verrassende composities puzzelen. Deze keer hebben we in de opstelling ook multimediale verwondering toegevoegd.
W880q75 innekegebruers bedrijfsreportage parcum museum leuven bailleulontwerpbureau 13

Bezoekers kunnen de originelen van dichtbij bestuderen in secuur aangelichte vitrines.

W880q75 innekegebruers bedrijfsreportage parcum museum leuven bailleulontwerpbureau 64

Met een serie uitgekiende basisstukken creëren we nieuw meubilair op maat van de topstukken in de tentoonstelling.

Scenografie schept harmonie

De Abdij van Park werkt gestaag verder aan de restauratie van haar gebouwen. Nu zijn ook de refter, bibliotheek en abtenverblijf klaar om bezoekers te ontvangen. Onze scenografie laat alle eer aan de prachtige ruimtes en zoekt naar een subtiel evenwicht om ook de collectiestukken in de kijker te zetten.

W880q75 Parcum als de bliksem

In de privé-vertrekken van de abt plaatsen we lichte, transparante vitrines.

W880q75 scenografie harmonie bailleulontwerpbureau 51

Pandgang leidt je door de tijd

In de pandgang zijn voor het eerst de 17de-eeuwse glasramen te bewonderen die na eeuwen omzwervingen opnieuw in Abdij van Park zijn verenigd. De glasramen schetsen spectaculaire scènes uit het leven van Norbertus. Zoals die keer dat hij “door een bliksemstraal van zijn paard werd gesmeten”. Norbertus, in zijn jonge jaren een losbandige kerel, komt tot inkeer en sticht een kloosterorde. We vullen de legendarische verhalen aan met een historische tijdlijn, aantrekkelijk vormgegeven langs de lengte van de pandgang.

W880q75 Parcum als de bliksem 1

Een tijdlijn in de pandgang brengt de hoogtepunten uit 900 jaar norbertijnen in onze streken op een bevattelijke manier in beeld.

W880q75 Parcum als de bliksem 3
“Nu al is de Parkabdij een indrukwekkende site, die stilte, natuur en bijzonder erfgoed in petto heeft.”

De Standaard *****

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. U kunt toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.

Bailleul ontwerpbureau wordt wondering