Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 Merksplas
In de voormalige varkensstal van Merksplas-Kolonie vertelt Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 de fascinerende geschiedenis van de Landloperskoloniën. Die werden rond 1820 opgericht in Nederland en België, als een grootschalig sociaal experiment. Arme stedelingen konden in de Koloniën werken en leven.
Maar de ene Kolonie was de andere niet. Waren de landlopers in Wortel nog vrij om te gaan, in Merksplas-Kolonie werden ze opgesloten en onder een strikt regime tot een ‘beter leven’ gedwongen. Geen geld op zak hebben of niet kunnen bewijzen dat je een woonplaats had, was voldoende reden om gearresteerd te worden. Dat ervaar je in het bezoekerscentrum aan den lijve met het Koloniemuntspel: wordt het voor jou Merksplas of Wortel? De rechter bepaalt je lot.
Alles is bewust licht en open gehouden om het karakter van de voormalige varkensstal niet te verliezen en de zichtlijn tot aan de poort achteraan te bewaren.
Meubels passen binnen de lambrisering. Zwart en wit zijn de kleuren die door het monument zijn aangegeven.
Situering van de Kolonie van Merksplas: een Belgisch - Nederlands fenomeen.
Een imposante portrettenwand geeft de landlopers een gezicht; dit zijn mensen zoals jij en ik. Op de achterzijde van hun foto ontdek je telkens een glimp van hun leven. Tal van touchscreens zoomen in op het leven in de Kolonie: hoe mensen er werken, waar ze eten en slapen, hoe ze in het gareel werden gehouden, hoe ze daaraan probeerden te ontsnappen. Pas in 1993 werd de wet op de landloperij afgeschaft. Voor de enorme site van Wortel en Merksplas dreigde de verloedering. Onder impuls van Stichting Kempens Landschap worden de gebouwen gerenoveerd en krijgen ze een nieuwe bestemming. De site is in de running om erkend te worden als UNESCO-werelderfgoed. www.kolonie5-7.be
Er is plaats voor humor en een foto: een varken loopt de expo binnen.