Mechanisme van beheer

Tabloo wint een Henry van de Velde Award

Wat een eer! Tabloo wint zilver op de Henry van de Velde Awards in de categorie ‘spaces’.

Een belevingsexpo over radioactiviteit en het beheer van radioactief afval, met jongeren als voornaamste doelgroep. Hoe begin je daaraan? En wat maakt dit project zo uniek?

1. Hoe is het idee voor Tabloo ontstaan?

Toen er geopperd werd om een berging voor radioactief afval te bouwen in Dessel, stelden de gemeentes Mol en Dessel duidelijk eisen. Een veilige en duurzame berging, uiteraard. Maar ook: duidelijke informatie voor inwoners, Belgen én buurlanden. Dat werd Tabloo: een bezoekers- en ontmoetingscentrum, dat tot stand kwam door een uniek en intensief co-creatietraject met NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, en de partnerschappen STORA (in Dessel) en MONA (in Mol).

De inbreng van de leden van STORA en MONA was cruciaal. Hun expertise en kritische, soms ook onbevangen blik daagden ons uit om technische informatie op een heldere manier te vertalen naar vernieuwende ontwerpen, interacties en applicaties.

Lynn bureau

Toen we van start gingen met het project, hadden we een lege ruimte van zo’n 1200 m². Die moesten wij invullen met een heel boeiend, maar complex onderwerp. Daarom hebben we de ruimte opgedeeld in verschillende subthema’s. Elke zone kreeg een eigen karakter en een eigen gevoel.

2 . Wat maakt Tabloo zo bijzonder?

Jongeren uit de derde graad van het middelbaar zijn de belangrijkste doelgroep. Tentoonstellingen bezoeken staat doorgaans niet bovenaan hun verlanglijstje. Hoe nemen we hen mee in een wetenschappelijk en technisch verhaal? Hoe houden we hun aandacht vast?

Een jonge doelgroep vraagt om een sprekende, soms wat maffe stijl. Met collages brengen we kleur, humor, herkenbare mensen en tastbare objecten in het verhaal. We combineren analoge en digitale interacties, spelen met geluid en beeld.

Elk verhaal krijgt een eigen insteek, een andere vorm. We dompelen de bezoekers onder in een wereld die veraf lijkt, maar vervlochten is met ons dagelijkse leven. Het jonge publiek kan die aanpak goed smaken: ze waarderen de beeldende manier om complexe materie bevattelijk te maken.

Nicolas2

Nicolas, grafisch ontwerper

"Met de grafische stijl richten we ons vooral op jongeren. Daarom hebben we gekozen voor een maffe collagestijl met felle kleuren en veel humor."

Mona

Mona (14) over de lift experience, een verbluffende, virtuele reis door de grondlagen met als eindbestemming een ondergronds labo.

"Ik dacht dat het saai en minder interactief zou zijn. Maar ik zat er helemaal in, het was echt leuk."

3. Hoe draagt Tabloo bij tot een betere wereld?

Radioactiviteit is onzichtbaar, lijkt ver van ons bed. En hoewel het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is en we allemaal baat hebben bij een veilige leefomgeving, weten we bijzonder weinig over ons radioactief afval. Tabloo schept hierover duidelijkheid en wil helder en transparant communiceren. Want het is een verhaal dat iedereen aanbelangt.

De expo richt zich expliciet naar jongeren: zij zijn de toekomst van onze planeet en komen voor heel wat uitdagingen te staan. Tabloo brengt een complex onderwerp op een eigentijdse, toegankelijke manier. Met immersieve belevingen en een prikkelende grafische stijl maken we die verborgen wereld toegankelijk en concreet.

Mila 2

Mila (16) over radioactiviteit in ons dagelijks leven.

"Ik wist dat radioactiviteit in ons leven voorkwam, maar niet dat we er elke dag mee te maken kregen."

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. U kunt toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.

Bailleul ontwerpbureau wordt wondering