Tabloo homepage bailleul ontwerpbureau

Bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo

In Tabloo, een bezoekers- en ontmoetingscentrum in Dessel, ga je op ontdekking in een onzichtbare wereld. Je maakt er kennis met radioactiviteit, het beheer van radioactief afval en het onderzoek naar nucleaire toepassingen. Hoe maken we die onzichtbare wereld tastbaar en concreet? Hoe duiden we deze complexe onderwerpen voor een breed publiek, waaronder ook jonge bezoekers? Want zij zijn immers de toekomst van onze planeet en zullen voor heel wat uitdagingen komen te staan.


Ons antwoord: met heldere en transparante taal, immersieve belevingen, een triggerende grafische stijl en een intensief co-creatietraject.


Een heldere kijk op een complex thema

Hoewel het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is en we allemaal baat hebben bij een veilige leefomgeving, weten we bijzonder weinig over ons radioactief afval. Tabloo schept hierover duidelijkheid en wil helder en transparant communiceren.

Studiovision bridgeneers 211124 tabloo HR 154 SV5 2824

Wat is een atoom? Wat het is periodiek systeem? Om te begrijpen wat radioactiviteit precies is, krijgen bezoekers een snelcursus fysica via interactieve opstellingen.

Innekegebruers bedrijfsreportage tabloo dessel expoo 126 EDIT

Vlij je neer op een zetel en luister mee naar een gesprek tussen mensen met elk een eigen standpunt over de berging van radioactief afval.

In een interactieve maquette ontdek je welke weg het laagradioactief afval aflegt op de bergingssite van NIRAS in Dessel.

Studiovision bridgeneers 211124 tabloo HR 191 SV5 3507

Tabloo prikkelt jongeren

Voor Tabloo zijn jongeren uit de derde graad van het middelbaar de belangrijkste doelgroep. Tentoonstellingen bezoeken staat doorgaans niet bovenaan hun verlanglijstje. Hoe nemen we hen mee in een wetenschappelijk en technisch verhaal? Hoe houden we hun aandacht vast? In deze belevingsexpo valt de variatie op. Elk verhaal krijgt een eigen insteek, een andere vorm. We combineren analoge en digitale interacties, spelen met geluid en beeld. We dompelen de bezoekers onder in een wereld die veraf lijkt, maar vervlochten is met ons dagelijkse leven.

Innekegebruers bedrijfsreportage tabloo dessel expoo 119

Een lift neemt je mee op een verbluffende, virtuele reis door de grondlagen. Eindbestemming: een ondergronds labo.

Innekegebruers bedrijfsreportage tabloo dessel expoo 34

Draai aan de kubus van het periodiek systeem. Of kom alles te weten over isotopen met een artistieke lichtshow en projectie.

W1600q75 innekegebruers bedrijfsreportage tabloo dessel expoo 72

Een verbazingwekkend schouwspel van projectie, mechanische beweging, licht en animatie verbeeldt de weg die het radioactief afval aflegt van bij de producent tot de berging.

Innekegebruers bedrijfsreportage tabloo dessel expoo 25

In een 4D beleving ervaar je met al je zintuigen het ontstaan van het heelal en dus ook de (radioactieve) elementen.

Innekegebruers bedrijfsreportage tabloo dessel expoo 82

Een optische illusie met de geest van Marie Curie

Studiovision bridgeneers 211124 tabloo HR 189 SV5 3442

Leuk voor jong én oud: maak een gekke foto als herinnering aan je bezoek

Een maffe stijl

Een jonge doelgroep vraagt om een sprekende, soms wat maffe stijl. Met collages brengen we kleur, humor, herkenbare mensen en tastbare objecten in het verhaal. Het jonge publiek kan die aanpak goed smaken: ze waarderen de beeldende manier om complexe materie bevattelijk te maken.

Mock Up

Een sprekende, maffe stijl voor een jong doelpubliek.

Extra

Een speelse tijdlijn met collages en video

Tabloo rust op vele schouders

Toen er geopperd werd om een berging voor radioactief afval te bouwen in Dessel, stelde de gemeente duidelijk eisen. Een veilige en duurzame berging, uiteraard. Maar ook: duidelijke informatie voor inwoners, Belgen én buurlanden. Dat werd Tabloo: een bezoekers- en ontmoetingscentrum, dat tot stand kwam door een intensief co-creatietraject met NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, en de partnerschappen STORA (in Dessel) en MONA (in Mol).

De inbreng van de leden van STORA en MONA was cruciaal. Hun expertise en kritische, soms ook onbevangen blik daagden ons uit om technische informatie op een heldere manier te vertalen naar vernieuwende ontwerpen, interacties en applicaties.

Wat kan je nog beleven in Tabloo?

Tabloo wil een open (t)huis zijn voor mensen uit de buurt en van verder weg. Op de website van Tabloo ontdek wat je er allemaal te beleven valt.

Tabloo dessel expoo Bailleul ontwerpbureau
Extra3

Fotografie: Inneke Gebruers i.o.v. Bailleul Ontwerpbureau - Studio-Vision i.o.v. Bridgeneers

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. U kunt toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.

Bailleul ontwerpbureau wordt wondering