Belevingsparcours Ursulineninstituut
De Wintertuin in Sint-Katelijne-Waver is een architectuurparel uit het interbellum. De zusters-ursulinen bouwden een groots schoolcomplex dat ook kunst en schoonheid moest uitstralen.
Met zachte ingrepen doen we de bezoekers stilstaan, anders kijken.
Interacties houden de aandacht op scherp.
In opdracht van Kempens Landschap ontwikkelden we een parcours voor wie het Ursulineninstituut zelfstandig, zonder gids wil bezoeken. Het belevingsparcours gaat behoedzaam om met de historische architectuur. Nieuwe toevoegingen sluiten aan bij de marmeren bladen, de houten lambrisering, de terrazzo vloeren, de geëtste ramen…
We kiezen kleuren en materialen die in het interieur zijn vervat.
Domein in beeld
Het Ursulineninstituut is zeker tien hectare groot. Een maquette brengt het domein en zijn geschiedenis in beeld. De bouwblokken, uitgevoerd in transparante hars, staan boven op een beeldscherm. Kies een locatie op het domein en de gebouwen lichten op, verhalen en foto’s verschijnen.
Ontdek de verhalen en foto’s van elk schoolgebouw met een druk op de knop.
De wow-factor
De zusters wilden begin 20ste eeuw indruk maken met hun instituut bij de – welstellende – ouders van hun leerlingen. De wow-factor spat van de ruimtes af. De Wintertuin is een parel van art nouveau. Onze scenografie wil hier niet mee concurreren. Toch creëren we verrassing en brengen we duiding.
Op een touchscreen, bevestigd op een van de originele tafels, bekijk je de art-nouveau-elementen van dichtbij.
Kijk rond in de Wintertuin en zie hoe de vroegere bewoners er bijpraten aan de tafels of bij de fontein.
Audio voor sfeer en duiding
We houden de ruimtes zo ‘puur’ mogelijk. Op onzichtbare wijze duiding geven én de sfeer van het leven in het internaat oproepen: daarvoor schakelen we audio in. Maak kennis met de vroegere bewoners van het Ursulineninstituut: een leerling, de zusters, de architect.
We kiezen er bewust voor om geen apart parcours voor volwassenen en kinderen te voorzien. Je kiest zelf hoe uitgebreid je de audiotour maakt. Wil je de geschiedenis in een notendop? Richt dan je audiotoestel naar de gele staander met de naam van de ruimte erop.
Verrassende extra’s en petites histoires vind je in de groene staanders met een animatie erin.
Op het parcours kom je drie types staanders tegen. Gele en groene staanders bevatten audioverhalen; de blauwe staanders wijzen de weg.
Soundscape brengt leven
Soundscapes versterken de beleving. In een spreekkamer rinkelt de oude telefoon net op het moment dat die in het audioverhaal ook overgaat – met dank aan show control. In het schoolmuseum, met haar indrukwekkende taxidermie-collectie, laten de dieren van zich horen. In het oratorium, waar de zusters vroeger samen zongen, klinkt een Mechels vrouwenkoor.
In het schoolmuseum registreren radars de nabijheid van de bezoekers. Hoe dichter je bij een dier komt, hoe luider je die hoort.
In het oratorium had elke zuster een eigen kastje. Op verschillende plaatsen vullen we die opnieuw met persoonlijke spullen en (audio-)verhalen.
School inspireert
Zaal na zaal past de scenografie zich aan de ruimte aan. Al onze interacties refereren naar het DNA van de site. Educatieve instrumenten en schoolservies krijgen een hedendaagse invulling.
Kunstig gedekte tafel in de Feestzaal. Servies bedrukt met oude foto’s van het Ursulineninstituut.
In het schoolmuseum liggen werkblaadjes klaar. Met een vintage schoolplaat op de ommezijde als extra hebbeding.
Blik achter de schermen
De bibliotheek van de ursulinen verhuisde recent naar het archief van KULeuven. De lege nissen kregen een nieuwe invulling: grote foto’s met daarin digitale en analogische interacties. Zo ontdek je ook plekken die je niet of enkel met een gids kan bezoeken.
In gepaste kledij naar het Ursulineninstituut: neem een selfie.
Toegankelijk
Het Ursulineninstituut telt veel gangen en trappen. Voor wie dat een drempel is, voorzien we een tablet met foto’s, audioverhalen en interacties uit de bovenverdieping. Zo hoeft niemand iets te missen.