Vreugde en Verdriet Vredescentrum Antwerpen 1

Expo 'Vreugde en Verdriet'

Op 4 september 1944 wordt Antwerpen bevrijd. Meer dan vier jaren van bezetting zijn eindelijk voorbij. Maar de eerste vreugdevolle bevrijdingsdag vloeit over in negen lange bevrijdingsmaanden waarin angst, vernieling en honger de boventoon voeren. Met de tijdelijke expo ‘Vreugde & Verdriet’ houdt het Vredescentrum de herinnering aan de bevrijding levendig. De scenografie speelt met de dualiteit tussen vreugde en verdriet en houdt rekening met de tijdelijkheid van de tentoonstelling. De bouwstenen: kartonnen dozen.

W1600q75 Vredescentrum doorkijk

De zesde verdieping van het Felixpakhuis. We combineren kartonnen dozen met warme kleuren en print in duotoon.

Duurzaamheid voorop

Een tijdelijke tentoonstelling waar niks van bewaard wordt? Daar hielden wij in het ontwerpproces van meet af aan rekening mee. Onze duurzame oplossing? Kartonnen dozen. Ze creëren eilanden in de ruimte en verbeelden de woelige weg van chaos naar heropbouw. Zowel in transport als afbraak is karton een duurzaam materiaal. Ook de stickers op de kartonnen dozen zijn ecologisch afbreekbaar.

Vredescentrum ontwerp
W880q75 Vredescentrum ontwerp

Sterk en stevig

Een duurzame uitdaging brengt creatieve oplossingen voort. Want hoe bouw je met karton aan een stevig geheel? Houten frames ondersteunen zware vitrines en schermapplicaties, maar brengen ook lucht in de opstelling.

Vredescentrum kids

De gestapelde kartonnen dozen vormen eilanden en creëren interessante zichtlijnen in de ruimte.

Ook aan opbergruimte is er geen gebrek. Het educatief materiaal en dilemmakaarten worden opgeborgen in dozen met een verborgen luik. Toch blijkt karton niet altijd de oplossing. Krukjes die dagelijks meerdere bezoekers torsen, vertonen al eens een barst.

Vredescentrum audio

De dozen met audiofragmenten werden verstevigd zodat enthousiaste bezoekers de knoppen naar hartenlust kunnen bedienen.

Emoties als leidraad

In een stad op weg naar de definitieve vrijheid liggen vreugde en verdriet niet ver uit elkaar. De spanning tussen deze emoties vormt een rode draad. De kartonnen dozen verbeelden de weg van chaos naar heropbouw. Ook de samengestelde be

W880q75 Vredescentrum verdriet

Twee samengestelde foto's aan de in- en uitgang van de expo symboliseren de dualiteit van de bevrijdingsdagen.

W880q75 Vredescentrum vreugde

Bij het binnenkomen ziet de bezoeker een oorlogstafereel, bij het naar buitengaan is de sfeer uitgelaten.

De bevrijding in duotoon

Het fotomateriaal uit de bevrijdingsperiode is zwart-wit, maar de affiches en propaganda bevatten de basiskleuren rood, geel en blauw. We gebruiken deze kleuren in de prints en geven zo een warme toets aan de kartonnen dozen.

W1600q75 Vredescentrum kleur

De foto's in duotoon geven kleur en warmte.

Kleine verhalen, grootse getuigen

Je kan er niet omheen: bijzondere objecten en beklijvende getuigenissen trekken de aandacht in de opstelling. Ze zijn het resultaat van een participatief traject van het Vredescentrum. Op de vraag ‘wie maakte de woelige bevrijdingsdagen in Antwerpen mee?’ kwam heel wat reactie. Getuigen deelden anekdotes en brachten tal van objecten en foto’s mee.

Vredescentrum jurk

Een greep uit de objecten: een feestjurk met militaire emblemen.

Enkele getuigen vertelden hun verhalen ook voor de camera. De montage met archiefmateriaal leverde een persoonlijke, intieme blik op de bevrijdingsperiode. Ze houden de herinnering levend en maken het onderwerp relevant: wat betekent vrijheid vandaag?

Vrijheid vandaag

De vrijheidsapplicatie prikkelt om stil te staan bij de (on)vrijheden van vandaag: wat betekent vrijheid en onvrijheid voor jou? De bezoekers kunnen antwoorden met emoji’s en laten zo de emojiwolken groeien. De emojiwolken tonen de antwoorden van vorige bezoekers en geven aanleiding tot gesprekken. Want een ding is duidelijk: vrijheid heeft voor veel bezoekers een andere betekenis. Maar de hoofdboodschap blijft dezelfde: “altijd vrij, nooit vanzelfsprekend.”

Vredescentrum vrijheidsapplicatie

Zeg het met emoji's! Bezoekers denken na over de betekenis van vrijheid en antwoorden met emoji's.

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. U kunt toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.

Bailleul ontwerpbureau wordt wondering