Expo 'Vreugde en Verdriet'
Op 4 september 1944 wordt Antwerpen bevrijd. Meer dan vier jaren van bezetting zijn eindelijk voorbij. Maar de eerste vreugdevolle bevrijdingsdag vloeit over in negen lange bevrijdingsmaanden waarin angst, vernieling en honger de boventoon voeren. Met de tijdelijke expo ‘Vreugde & Verdriet’ houdt het Vredescentrum de herinnering aan de bevrijding levendig. De scenografie speelt met de dualiteit tussen vreugde en verdriet en houdt rekening met de tijdelijkheid van de tentoonstelling. De bouwstenen: kartonnen dozen.
De zesde verdieping van het Felixpakhuis. We combineren kartonnen dozen met warme kleuren en print in duotoon.
Duurzaamheid voorop
Een tijdelijke tentoonstelling waar niks van bewaard wordt? Daar hielden wij in het ontwerpproces van meet af aan rekening mee. Onze duurzame oplossing? Kartonnen dozen. Ze creëren eilanden in de ruimte en verbeelden de woelige weg van chaos naar heropbouw. Zowel in transport als afbraak is karton een duurzaam materiaal. Ook de stickers op de kartonnen dozen zijn ecologisch afbreekbaar.
Sterk en stevig
Een duurzame uitdaging brengt creatieve oplossingen voort. Want hoe bouw je met karton aan een stevig geheel? Houten frames ondersteunen zware vitrines en schermapplicaties, maar brengen ook lucht in de opstelling.
De gestapelde kartonnen dozen vormen eilanden en creëren interessante zichtlijnen in de ruimte.
Ook aan opbergruimte is er geen gebrek. Het educatief materiaal en dilemmakaarten worden opgeborgen in dozen met een verborgen luik. Toch blijkt karton niet altijd de oplossing. Krukjes die dagelijks meerdere bezoekers torsen, vertonen al eens een barst.
De dozen met audiofragmenten werden verstevigd zodat enthousiaste bezoekers de knoppen naar hartenlust kunnen bedienen.
Emoties als leidraad
In een stad op weg naar de definitieve vrijheid liggen vreugde en verdriet niet ver uit elkaar. De spanning tussen deze emoties vormt een rode draad. De kartonnen dozen verbeelden de weg van chaos naar heropbouw. Ook de samengestelde be
De bevrijding in duotoon
Het fotomateriaal uit de bevrijdingsperiode is zwart-wit, maar de affiches en propaganda bevatten de basiskleuren rood, geel en blauw. We gebruiken deze kleuren in de prints en geven zo een warme toets aan de kartonnen dozen.
De foto's in duotoon geven kleur en warmte.
Kleine verhalen, grootse getuigen
Je kan er niet omheen: bijzondere objecten en beklijvende getuigenissen trekken de aandacht in de opstelling. Ze zijn het resultaat van een participatief traject van het Vredescentrum. Op de vraag ‘wie maakte de woelige bevrijdingsdagen in Antwerpen mee?’ kwam heel wat reactie. Getuigen deelden anekdotes en brachten tal van objecten en foto’s mee.
Een greep uit de objecten: een feestjurk met militaire emblemen.
Enkele getuigen vertelden hun verhalen ook voor de camera. De montage met archiefmateriaal leverde een persoonlijke, intieme blik op de bevrijdingsperiode. Ze houden de herinnering levend en maken het onderwerp relevant: wat betekent vrijheid vandaag?
Vrijheid vandaag
De vrijheidsapplicatie prikkelt om stil te staan bij de (on)vrijheden van vandaag: wat betekent vrijheid en onvrijheid voor jou? De bezoekers kunnen antwoorden met emoji’s en laten zo de emojiwolken groeien. De emojiwolken tonen de antwoorden van vorige bezoekers en geven aanleiding tot gesprekken. Want een ding is duidelijk: vrijheid heeft voor veel bezoekers een andere betekenis. Maar de hoofdboodschap blijft dezelfde: “altijd vrij, nooit vanzelfsprekend.”
Zeg het met emoji's! Bezoekers denken na over de betekenis van vrijheid en antwoorden met emoji's.