
Onthaalplan voor de vallei van de Kleine Nete
De vallei van de Kleine Nete ligt in het hart van de Kempen. De rivier snijdt er door het landschap en is de verbindende factor tussen mensen, plekken en activiteiten. Samen met de betrokken gemeenten gingen we op zoek naar de eigenheid van het gebied. Het resultaat: een onthaalplan dat de vallei van de Kleine Nete een herkenbaar karakter geeft. Zo zetten we het gebied op de kaart als een veerkrachtige, florerende bestemming voor echte buitenbeentjes.

De Kleine Nete bij Lier. ©Toerisme Provincie Antwerpen
In co-creatie met 13 gemeenten
De vallei van de Kleine Nete loopt van Retie tot Lier. Samen met Provincie Antwerpen, het Samenwerkingsverband van de Kleine Nete en de 13 betrokken gemeenten gingen we in vier creatieve workshops op zoek naar het DNA van het gebied. In een identiteitsoefening en kaartoefening verzamelden we de nodige input om een streekverhaal en een streekplan uit te bouwen.
Een streekverhaal voor buitenbeentjes
Het streekverhaal omschrijft de eigenheid van de vallei in drie bouwstenen. Met 'Buiten de lijntjes, binnen de draagkracht' geven we een insteek aan toekomstige initiatieven. De empty nesters en jonge gezinnen zijn daarbij de belangrijkste doelgroepen. Zij ervaren het Kempengevoel, het is de sfeer die de bewoners uitdragen.

De drie bouwstenen van het streekverhaal vatten wat de vallei zo uniek maakt. De rivier is de blauwe draad.

Streekplan vol beleving
Het streekplan brengt alle beleefzones van de vallei van de Kleine Nete in kaart. Elke beleefzone heeft zijn eigen troeven, afhankelijk van de aanwezige natuur, het erfgoed, de recreatiemogelijkheden, de padenstructuren, de draagkracht van de plek en de omgang met bewoner en ondernemer. Per zone brengen we de beleving in kaart door de sterktes te beschrijven en de mogelijke activiteiten op te lijsten. Zo willen we het aanbod divers en overzichtelijk maken en is elke zone op zichzelf een bestemming voor minstens een halve dag.


We duiden de toegangen van elke beleefzone aan op het streekplan en onderzoeken de bereikbaarheid volgens het STOP-principe.

Een moodboard brengt de belangrijkste troeven in beeld.